Kies je voor dedicated hosting, dan houdt dit in dat je een eigen server huurt in een datacentrum voor specifiek jouw website(s). Iedere website heeft een hostingcontract nodig waarmee je een plekje huurt op een server en zo het internet op kunt. Beginnende websites nemen dan vaak een shared hosting contract. Wordt de website succesvol dan biedt een cloud hostingcontract meer zekerheid en uiteindelijk wordt er dan voor dedicated server gekozen. Maar wat is dedicated hosting precies, waarom biedt het meer zekerheid en wanneer is het weggegooid geld?

Wat is dedicated hosting?

Een dedicated server is een server die alleen voor jou is. Je deelt deze niet met andere websites, wat betekent dat je volledig in controle bent over wat er met jouw plek op het internet gebeurt. De server hangt in het datacentrum van de host en hier is glasvezelkabel aanwezig en noodstroom. Een host kan je dus 100% uptime aanbieden, want eigenlijk vallen de servers nooit uit. Dit geeft je zekerheid. Hosts bieden je ook andere diensten aan, zoals een backup service. Met dedicated hosting word je dus echt in de watten gelegd. Tegelijkertijd betaal je daar ook voor.

Voor wie is een dedicated server bedoeld?

Als je kiest voor een dedicated server in plaats van shared hosting of cloud hosting, dan huur je dus de plaats waar anders mogelijk 10 websites op hadden kunnen draaien voor jezelf alleen. Het zijn dan ook vaak bestaande websites die voor dedicated hosting kiezen en die aan het huidige hosting contract niet meer genoeg hebben. Grote websites, webwinkels en andere sites die dagelijks veel geld binnen brengen en die bij uitval voor verlies zorgen hebben zeker profijt van dedicated hosting. Je kunt dan gerust slapen en zeker weten dat jouw website snel is, nooit uitvalt en dat de veiligheid niet door andere websites op het spel kan worden gezet.

Wanneer is een dedicated server weggegooid geld?

Aan de bovenstaande informatie kun je al een beetje zien of een dedicated server voor jou een goede optie is. Heb je bijvoorbeeld een blog, een website die nog weinig bezoekers trekt, een website die alleen informatief is of een website die op een andere manier weinig inkomsten genereert, dan is deze vorm van hosting echt niet nodig. De meeste mensen kiezen dan eerst voor de goedkoopste optie, namelijk shared hosting en stappen over op cloud hosting als de website begint te lopen. Wist je trouwens dat je met cloud hosting ook van veel van de voordelen van dedicated hosting gebruik kunt maken, zonder dat je daar de hoofdprijs voor moet betalen?

Zekerheid kent geen prijs

Wat je je moet afvragen als je overweegt een dedicated hosting contract af te sluiten is hoeveel zekerheid je waard is. En hier is geen goed antwoord op, want dat is voor iedereen anders. Iemand die een blog schrijft zal minder verlies lijden als de website even niet beschikbaar of traag is dan iemand met een webwinkel. Zekerheid is in die situatie dan ook minder essentieel. Voor meer informatie kun je terecht op Snel.com.