Website

Hoe bepaal je een doelgroep?

Als een bedrijf een bepaald idee of product aan de mensen wilt overbrengen, is het belangrijk om een bepaalde doelgroep voor de ogen te hebben. Door een concreet plan voor de ogen te hebben, kun je beter bepalen voor wie jouw dienst of product geschikt is. Zo kun je de marketing op de specifieke doelgroep aanpassen. Hoe bepaal je precies wie de doelgroep is en hoe bereik je deze?

Zonder een doelgroep samen te stellen, zul je geen duidelijk plan hebben aan wie je je product of dienst kunt promoten. Daarom is het belangrijk om van tevoren al te weten voor we je diensten zijn bestemd. Zo zal het een stuk makkelijker zijn om een marketingstrategie samen te stellen. 

Deelmarktmatrix

Om te bepalen wie je doelgroep is, kun je het hulpmiddel genaamd deelmarktmatrix toepassen. Dit hulpmiddel helpt een bedrijf om een specifieke doelgroep te bepalen. Zo kun je twee soorten diensten/producten plaatsen en aan de andere kant drie soorten klanten. Nu heb je zes doelgroepen, zodat je kan bepalen op welke soort klant je wilt richten. Stel je voor dat een beginnend magazine gericht is op mode, paarden en schoonheid. Dan kan het marketingsteam van het tijdschrift zich focussen op deze drie soorten mensen. Zo kan het magazine belanden bij paardenmeisjes en modeliefhebbers. Vaak vallen dit soort meiden tussen de leeftijden van 13 tot 21. Zo heeft het bedrijf een doelgroep bereikt en kunnen ze aan marketing beginnen.

Hoe zorg je dat jouw idee of product wordt verspreid?

Zodra je weet wat voor soort bericht of product aan de wereld wilt verkondigen, moet je een goede marketingstrategie hebben. Er zijn meerdere soorten manieren om dit doel te bereiken. Tegenwoordig halen veel mensen hun ideeën en producten van het internet. Daarom kun je als bedrijf samen met een design bureau aan de slag. 

Zo’n bureau weet precies wat er moet gebeuren. Zij kunnen bedrijven verder helpen met een stappenplan hoe ze de juiste doelgroep kunnen bereiken. Door middel van websites en apps kunnen deze bureaus jouw diensten en producten aan de wereld verkondigen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zo kun je zorgen dat je via het sociale media veel verschillende mensen overhaalt om jouw dienst te proberen. 
Als je een lokaal product wilt promoten, kun je ook kijken naar een bureau wat in de buurt zit. Zo kun je naar een ontwerpbureau Amsterdam, Lelystad of een andere stad op zoek gaan naar een bijpassend bureau.