moderne cartridges

We hebben allemaal wel eens een keer inkt gemorst. Zelfs een simpele balpen kan lelijke vlekken in je kleding veroorzaken. Het is natuurlijk altijd zo dat een deel van de gemorste inkt op je huid terecht komt.

Dan vraag je jezelf af of inkt giftig is. Inktpatronen mogen namelijk niet gewoon worden weggegooid maar deze moeten gerecycled worden. Maar wat is daar nou precies de reden van, is het omdat er gif in de inkt zit?

Inkjetprinters

Deze printers vind je meestal in huis. Ze werken met inktcartridges. De inkt die in moderne cartridges zit, is bijna nooit giftig. Je hebt dus geen kans op gezondheidsrisico’s mocht je huid toch in aanraking komen met deze vloeistof.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste componenten van inkt water, alcohol en ethyleen. Deze zijn onschadelijk. Printerinkt op je huid krijgen staat gelijk aan inkt uit een balpen. Behalve dat je in het ergste geval een paar dagen met een blauwe vlek op je huid loopt zijn er verder geen nare gevolgen.

Ook al is printerinkt dan niet giftig, je moet het zeker niet inslikken. Ook is het verstandig om de inktcartridges buiten bereik van kinderen te houden. Mocht het toch gebeuren dat je als mens zijnde printerinkt binnenkrijgt, dan is de kans klein dat dit nare gevolgen zal hebben. Toch wordt het sterk aangeraden om te voorkomen dat je inkt binnenkrijgt.

Wil je graag meer weten over het soort inkt in je inktcartridge, dan kan je daar bij de meeste fabrikanten informatie over vinden op hun website. Hier kan je alle informatie vinden over de inkt die in je cartridge zit.

Hoe zit het dan precies met eetbare inkt?

Je kent waarschijnlijk wel producten waarbij eetbare inkt is gebruikt. Dit is onder andere het geval bij fototaarten. Deze zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dit mag dan wel gekleurde inkt genoemd worden maar het is zeker geen inkt.

Om afdrukken op taarten en gebak te kunnen maken wordt namelijk levensmiddelenkleurstof gebruikt. Deze afdrukken worden gemaakt door een speciaal soort inkjetprinter. Deze printers kunnen zowel op eetbaar papier, op glazuur of rechtstreeks op de taart printen.

Eetbare inkt heeft een groot aantal testen doorstaan en is goedgekeurd. Het voldoet dus aan alle voedsel- en veiligheidsvoorschriften die er op dit moment gelden. Je hoeft je dus totaal geen zorgen te maken dat het giftig is. Dit is namelijk de enige inkt ter wereld die gewoon opgegeten mag worden. Waarschijnlijk is het ook de lekkerste!

Conclusie

moderne cartridges

Waarschijnlijk ben je heel erg opgelucht dat je weet dat inkt uit een cartridge niet schadelijker is dan die uit een balpen. Gemorste inkt is wel vervelend maar zeker geen gezondheidsrisico. Mocht je toch twijfelen aan de inkt die je printer gebruikt, raadpleeg dan de website van de fabrikant.

Ook wordt er bij de inktcartridge in de meeste gevallen een lijst met een handleiding en gebruikte stoffen meegeleverd. Het is dus altijd verstandig om deze door te lezen of te bewaren zodat je weet wat voor inkt er in je cartridge zit.

Posted in: ICT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *