fotografie geld
Geen categorie

Je geld verdienen als fotograaf

Sommigen zeggen dat het een dood beroep is, fotograaf zijn. Een van mijn studievrienden tijdens mijn universiteitsperiode is jaren bezig geweest met proberen een professionele fotograaf te worden. Het ging hem altijd ontzettend moeilijk af. Met het internet, Instagram en smartphones met fantastische camera’s lijkt het tegenwoordig onmogelijk om jezelf nog te onderscheiden als fotograaf. Ook ik begon dit te geloven. Tot het moment dat ik hoorde dat de zus van mijn vriendin 8000 dollar had betaald voor de fotograaf die haar bruiloft had geschoten. Nadat ik naar Hong Kong verhuisde zag ik een heleboel fotografen fantastisch verdienen. Om deze redenen wil ik ingaan op de verschillende manieren waarop fotografen in 2019 nog steeds fantastisch geld kunnen verdienen.

Bruiloft Fotograaf

De eerste optie die ik wil bespreken is bruiloft fotograaf. De belangrijkste reden dat dit zo’n goede manier is om geld te verdienen als fotograaf is omdat het een evenement is in het leven van mensen waar ze bereid zijn om geld te spenderen. Een bruiloft is nog altijd voor heel veel mensen een ontzettend belangrijk moment in hun leven. Dit willen ze graag laten vastleggen met prachtige foto’s. Daar zijn ze best bereid voor groot geld neer te leggen. Helemaal aangezien dit zo’n belangrijk moment is in hun leven dat ze absoluut niet willen dat de foto’s mislukken. Ze zijn in een feestelijke stemming en daarom meer dan bereid wat extra geld neer te leggen.

Niet in Nederland blijven

De tweede optie waarmee je als fotograaf succesvol geld kunt verdienen is door te fotograferen voor evenementen en bedrijven. De vriend die moeite had met geld verdienen in de fashion wereld had dit vooral doordat hij in de fashion wereld wilde fotograferen. Het was voor hem ontzettend moeilijk om hierin door te dringen. Het lukte hem desondanks wel om veel geld te verdienen door bij festivals te fotograferen.

De realiteit is wel dat het als fotograaf het ingewikkelder is om in Nederland je geld te verdienen dan in veel andere landen. Wij Nederlanders zijn nuchter. We zijn een volk dat niet graag geld uit geeft. Dit is een heel ander verhaal in bijvoorbeeld Amerika of Hong Kong. In deze landen houden ze ervan het geld te laten rollen. Ze zijn ook minder wantrouwend. Over het algemeen gaan ze ervanuit dat wanneer je meer betaald je ook automatisch betere kwaliteit krijgt. Daarom als je echt veel geld wilt verdienen als fotograaf is het misschien beter om niet in deze landen te blijven.